De Vlees Koeien

Onze vleeskoeien zijn van het ras Belgisch Wit Blauwbont en worden op onze boerderij in Wagenberg geboren. Vandaar ook de naam Wagenbergs Blauwbont!

Zodra de kalfjes voldoende weerstand hebben gaan ze voor een periode van ten minste acht maanden (24 uur/dag) naar buiten om te weiden. Je kunt deze dieren herkennen aan de wit blauwe kleuren en de hoorns.

De koeien lopen in kruidenrijke graslanden. De kruiden en klavers in de weide zorgen volop voor biodiversiteit, denk hierbij aan bijen en vlinders. Daarnaast bindt klaver stikstof uit de lucht, waardoor er geen kunstmest nodig is, oftewel duurzame landbouw.

In de koude wintermaanden staan de vleeskoeien op stal. 

Er wordt samengewerkt met een lokale slager, zodat de transport afstanden voor de dieren kort zijn.

Onze dieren worden gras gevoerd, dit wil zeggen dat 95% van het voedsel gedurende het hele leven van een rund bestaat uit gras. Grasgevoerd vlees is ontzettend gezond. Als een koe alleen gras te eten krijgt, bevat het vlees meer onverzadigde vetten. Het heeft een hoger gehalte Omega 3-vetzuren. Deze vetzuren worden niet door het lichaam aangemaakt en zijn dus zeer belangrijk om via je voeding binnen te krijgen. Ze dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte, gezonde hersenfuncties en bloeddruk.

Naast gezonde vetten bevat grasgevoerd vlees meer vitamine A. Wat van belang is voor goed werkende ogen, een gezonde huid, haar en nagels. Daarbij is vitamine A goed voor je immuunsysteem en voortplanting. Het helpt organen zoals je nieren en hart goed te functioneren.
Dat grasgevoerd vlees gezond is, is niet alleen de reden dat onze boeren hun koeien gras voeren. Grasgevoerd vlees is ook beter voor het milieu. Koeien hebben namelijk een functie op grasland! Zoals je vast weet, vindt er in iedere plant een fotosynthesesproces plaats waarbij CO2 omgezet wordt in zuurstof. Bij gras vindt dit proces plaats als het groeit. Daarom zijn grazers ontzettend belangrijk op grasland. Zij eten het gras steeds kort, waardoor het opnieuw kan groeien en de fotosynthese optimaal blijft plaatsvinden.
Dat koeien ons heerlijk vlees en melk geven is mooi meegenomen. Maar de echte functie van een koe is het optimaliseren van fotosynthese, zodat er zoveel mogelijk CO2 wordt opgeslagen in de bodem. Zo houden we het Nederlandse polderlandschap gezond!